Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhakkak, esnek ve ötümlü bir kuruluşda olmalı, filinta bir aromaya ve prezantabl yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf berrak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça koca miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile biröte kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer tamam bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada tatlılık maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve karınime anık avlamak karınindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında karınilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine için gayet şık ve karınilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken özge bir nüfus bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve katiyen karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem nüansı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğçalışmaimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğçalışmatirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna ahit ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayır paha bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah özdek vasati 6 ay içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu yol sıcaklıktan mutlak olmadığı karınin belli bir ahit içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca bir araba suhunet bileğçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti bulmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en hayır tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde koca nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.